Ugrás a tartalomra
pic

Kedves Barátaink,

hosszú szünet után jelentkezem hírekkel az 1956-os Intézetről. A legfontosabb: hamarosan újra találkozunk egymással és az érdeklődőkkel. 2019. november 28-án az MTA II. osztálya rendezésében, az Akadémia épületében, a Magyar Tudomány Ünnepe keretében bemutatjuk "Hetvenes évek Magyarországon"; című kutatási programunkat.
Bővebben


A következő napokban, november 29-30-án ugyancsak együtt szerepelünk a szegedi országos jelenkortörténeti konferencián, amelynek témája 1989. Erről majd külön írok a napokban. Most azonban röviden összefoglalom az elmúlt öt hónap történetét – az Intézet végnapjaitól az akadémiai rostrumig. Június 15-én megszűnt az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézet – Oral History Archívum osztály. A kormányrendelet szerint emberek és anyagok egyaránt automatikusan beolvadtak (volna) a közfeladatunkkal megbízott Veritas Történetkutató Intézetbe. Tíz főnyi "személyi állományunkból" öten úgy döntöttünk, nem akarunk egy napot sem ott dolgozni, ezért június 14-én lemondtunk közalkalmazotti munkaviszonyunkról. Eörsi Lacos barátunk elérte a korhatárt, ő a nyugdíjat választotta. Négyen átkerültek a Veritasba, de július 9-ig mindannyian közös megegyezéssel távoztak.

Nyár óta a Dohány utcai iroda üresen áll. Az Oral History Archívumban, a könyvtárban, gyűjteményünkben a kutatás szünetel. Csaknem ötven interjúadó megtiltotta interjúi kutatását. Szeptember eleje óta elérhetetlen honlapunk, a www.rev.hu.  Két volt munkatársunknak ma sincsen még állása.

A veszteségek tehát súlyosak. Ahhoz hasonló módon, ahogy júniusig, nem tudjuk folytatni. De az elmúlt hónapokban is többször találkoztunk, legutóbb Tabajdi Gábor kollégánk, barátunk eheti könyvbemutatóján. Az 1956-os Intézet Alapítvány pályázott és nyert a Summa Artium pályázatán. Így megjelenhet mindaz, amit tavasszal és nyáron (!) írtunk, az Évkönyv 2019. A kéziratokat és közös ügyeinket ősszel két "intézeti napon" megvitattuk. Novemberben és decemberben összesen három alkalommal együtt lépünk fel konferenciákon.

A sikeres pályázat révén nemcsak a 2019-es, hanem egy 2020-as Évkönyvet is ki tudunk adni. Dolgozunk egy újabb szakmai pályázaton. Amint lehet, kutatási engedélyt kérünk az Oral History Archívumba, hogy ne szakadjunk el gyűjteményünktől. És talán valamelyest segíteni is tudunk állás nélkül maradt kollégáinknak.

Az intézményi keret megszűnt, azt az 1956-os Intézet Alapítvány sem tudja pótolni. Csak segíteni képes a közös gondolkodás kereteinek biztosításában: évente egy-két közös konferenciaszereplés megszervezésében, évente egy közös kiadvány (az Évkönyv) és egy új honlap, fórum létrehozásában. Ha emberi és szellemi közösségünk megmarad, ez lehet a folytatás útja: emberek és kutatók valóban szabad társulása.
Illyés Gyulát parafrazeálva: intézet, a magasban.

Budapest, 2019. november 15.
Rainer M. János