Ugrás a tartalomra

2020 volt az első teljes év, aminek szervezeti keretek nélkül vágtunk neki. Ez a beszámoló az 1956-os Intézet 2019-es, az Országos Széchényi Könyvtárból szétszóródott munkatársi gárdájának közös tevékenységéről szól. Terveinket ez a széttagoltság, fennmaradó lehetőségeink és a támogatásként kapott összegek ez évre eső kötelező teljesítései határozták meg. További nehézséget jelentett a koronavírus-járvány, a belőle következő korlátozásokkal.

Tovább

A beszámoló első része az OSZK Tudományos Igazgatóság keretében működött 1956-os Intézet – Oral History Archívum Osztály vezetőjeként 2019. július 6-án leadott jelentésen alapul. A jelentésnek az OSZK 2019. évi „teljesítményalapú munkatervének” felépítését tükröző beosztását, az egyes, pusztán adminisztratív jelentőségű statisztikai adatokat részben vagy egészében kihagytam.

 

Tovább

OSZK Tudományos Igazgatóság 1956-os Intézet – Oral History Archívum 2018. évi teljesítményalapú szakmai beszámolója
A munkaterv összeállításánál az OSZK 2018. évi teljesítményalapú munkatervét vettük alapul, az egyes részek számozása innen származik.
 
6.5.3 Könyvbemutatók
2018. márc. 9. Keller Márkus Szocialista lakhatás? című (2017-es megjelenésű, L’Harmattan - OSZK) könyvének bemutatása, Budapest, FUGA Központ (Rainer M. János)
2018. ápr. 20. Rainer M. János Századosok című könyvének bemutatója,Budapest, Nemzetközi Könyvfesztivál (Závada Pál).

Tovább

Az  1956-os Intézet - OHA létszáma 2016. december 31-én 12 fő.(2016. augusztus 31-ig dr. Keller Márkus kétéves Humboldt-ösztöndíjon Berlinben tartózkodott (fizetés nélküli szabadságon), helyettesítését addig Szegő Iván Miklós látta el, aki 2016. szeptember 1-től határozott idejű (egy éves) szerződéssel az osztály tudományos munkatársa.)

Tudományos kutatások
Minősített kutatóink száma:
MTA Doktora: 2
Doktor (PhD, DLA): 4
Doktorandusz (PhD): 2 (abszolutóriummal, várható védés mindkét esetben 2017)

Tovább

Az  1956-os Intézet - OHA létszáma 2015. december 31-én 11 fő volt.
(2014. szeptember 1-től dr. Keller Márkus kétéves Humboldt-ösztöndíjra Berlinbe utazott, helyettesítését két éves időtartamra – 2015-ben egész éven át – Szegő Iván Miklós látta el.)

Tudományos kutatások
Minősített kutatóink száma:
MTA Doktora: 2
Doktor (PhD, DLA): 3
Doktorandusz (PhD): 2 (abszolutóriummal, várható védés mindkét esetben 2016)

Tovább

Az OSZK 1956-os Intézet – Oral History Archívum feladata egyrészt a jelenkor-történeti, ezen belül különösen az 1956-os magyar forradalom történetét feltáró tudományos kutatások és dokumentációs munkák végzése, az eredmények hozzáférhetővé tétele az oktatás és az ismeretterjesztés számára, valamint publikálása szakmai fórumokon (nyomtatott és elektronikus sajtóban, hazai és nemzetközi konferenciákon), másrészt az Oral History Archívum gyűjteményének folyamatos gyarapítása (életút-interjúk készítése, visszaemlékezések gyűjtése), ezek tudományos feldolgozása, kutatók számára hozzáférhetővé té

Tovább

Az OSZK 1956-os Intézet - Oral History Archívum feladata egyrészt a jelenkor-történeti, ezen belül különösen az 1956-os magyar forradalom történetét feltáró tudományos kutatások és dokumentációs munkák végzése, az eredmények hozzáférhetővé tétele az oktatás és az ismeretterjesztés számára, valamint publikálása szakmai fórumokon (nyomtatott és elektronikus sajtóban, hazai és nemzetközi konferenciákon), másrészt az Oral History Archívum gyűjteményének folyamatos gyarapítása (életút-interjúk készítése, visszaemlékezések gyűjtése), ezek tudományos feldolgozása, kutatók számára hozzáférhetővé té

Tovább