Ugrás a tartalomra

Ezen az oldalon a Trondheim Studies on East European Cultures & Societies (TSEECS) sorozatban megjelent tanulmányköteteket és monográfiákat olvashatják.

1999 és 2019 között szerkesztettem a sorozatot. A különböző számok létrehozásán azért is örömmel dolgoztam, mivel a kötetek megjelentetésével arra a mögöttes kutatómunkára is felhívhattam a figyelmet, amely a Trondheimi Egyetem Kelet-Európai Kultúrák és Társadalmak Kutatási Programjának (PEECS) keretében folyt. A PEECS-ben szakmai irányításom mellett tanítványaim, doktori és mester szakos hallgatók, vettek részt. Heti rendszerességgel tartottuk szemináriumokat. Ezekre gyakran hívtunk a világ minden tájáról Kelet-Közép Európával, Oroszországgal és Törökországgal foglalkozó kutatókat. A sorozatba beválogatott tanulmányok első fogalmazványait a PEECS szemináriumain és a PEECS által Trondheimben valamint mást európai városokban szervezett konferenciákon vitattuk meg.

Csak szeretettel tudok visszagondolni lelkes és tehetséges tanítványaimra, akik ma már kutatóként és szakemberekként dolgoznak Norvégiában és szerte a világban.  Biztos vagyok benne, nem bánják, ha a nevükben is hálámat és köszönetemet fejezem ki mindazoknak a szerzőknek, akik írásaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy a TSEECS egy szakmai körökben is elismert sorozattá nője ki magát.

Az alábbiakban megtalálják a TSEECS összes, 34 számát.
Története során a PEECS számos kutatóval és intézménnyel került kapcsolatba. Az 1956-os Intézet az egyik legfontosabb társintézményünk volt. Együttműködésünk gyümölcse a “hosszú hatvanas évekről” szóló 16. szám. Ez okból is örülök és büszke vagyok arra, hogy a TSEECS köteteit az Intézet honlapján tehetem hozzáférhetővé.

Trondheim, 2020. november – Péteri György